Automatizarea Industrială
În ultimul timp progresul tehnologic a evoluat într-un ritm foarte rapid. Zi de zi apar noi tehnologii menite să ne ușureze muncă. Oameni sunt din ce în ce mai comozi, însă în același timp standardele de calitate devin din ce în ce mai riguroase.
Nu de puține ori ne vedem puși în față faptului de a nu face față sarcinilor pe care ni le-am asumat, fie din cauza că nu am apreciat corect timpul de execuție sau fie că nu ne-am luat în calcul toate resursele necesare realizării obiectivelor.
Inovațiile tehnice apărute în domeniul industrial au venit în scopul ameliorării punctelor slabe care îngreunează producția calității.
Plecând de la faptul că avem nevoie de standarde ridicate de calitate, costuri cât mai scăzute și eficientă în procesele pe care le întreprindem, automatizarea industrială vine în ajutorul rezolvării problemelor care la un moment dat păreau de nelipsit din rutină zilnică.
Eficiența proceselor reprezintă drumul spre succes în orice domeniu.
La prima vedere costul automatizării proceselor pare unul ridicat, însă dacă analizăm toate avantajele pe care le aduce o astfel de schimbare, observăm că acesta poate fi foarte ușor amortizat într-o perioadă scurtă de timp.
Avantajele automatizărilor industriale:
1. Randament crescut și productivitate ridicată;
2. Cost saving semnificativ;
3. Timpul de execuție scăzut;
4. Cresterea nivelului de precizie și al calității producției;
În funcție de fiecare domeniu de aplicabilitate, procesul de automatizare poate fi personalizat, astfel încât să crească cu cel puțin 80 % randamentul producției. Se poate observa în orice fabrică automatizată că munca roboților este mult mai rapidă decât muncă umană. Fiind automatizat întregul proces de producție, se obține un cost saving semnificativ, prin reducerea timpului de execuție cu până la 200% față de timpul inițial și creșterea nivelui de precizie al activităților întreprinse. Nemailuând în calcul că de cele mai multe ori precizia roboților industriali nu poate fi realizată de forță umană.
5. Eliminarea eforturilor umane;
6. Eliminarea rebuturilor din producție;
7. Creșterea siguranței angajaților;
Volumul de lucru într-o fabrică este unul foarte ridicat, dar prin utilizarea soluțiilor inteligente se pot reduce aproape la zero eforturile umane. Nu de puține ori, oamenii trebuie să facă acțiuni repetitive, care pot duce la o rutină obositoare, putând interveni în orice moment lipsa de atenție. Astfel se vor elimina erorile umane, iar nivelul de calitate al produselor furnizate să crească cu până la 100%, fără că să mai apară riscul ca jumătate din producție să fie refuzată din cauza rebuturilor.
În acest timp se vor reduce costurile cu angajații deoarece nu va mai fi nevoie de oameni în fiecare punct al producției și va crește nivelul de siguranță al celor prezenți, prin folosirea senzorilor care au rolul de a împiedica producerea erorilor umane. Pătrunderea în medii toxice sau cu temperaturi înalte sau scăzute poate pune în pericol sănătatea angajaților, dar nu și sănătatea roboților.
8. Reducerea spațiului de depozitare
Un spațiu bine organiziat poate avea avantaje extraordinare asupra producției, suprafața de depozitare poate fi redusă cu până la 50%, iar piesele vor fi mult mai ușor de identificat și de utilizat.
Inovațiile apărute în domeniul automătizărilor industriale nu au fost inventate peste noapte. Pentru a fi cât mai eficiente ele trebuie întreprinse împreună cu clientul și adaptate în funcție de nevoile ficăruia.
Un studiu tehnic bine realizat poate duce la obținerea tuturor avantajelor mai sus enumerate, sau din contra un studiu prost realizat și neadaptat nevoilor reale ale clientului poate duce la o investitie inutilă, al cărei cost nu va mai putea fi amortizat și justificat.